Wat te doen bij een vermissing?

Help! Uw hond of kat word vermist! Wat nu te doen als je dier net (of in ieder geval binnen 24 uur) vermist is geraakt?

Do:

  • Blijf op of nabij de plek van vermissing of op de plek waar uw hond of kat voor het laatst (met 100% zekerheid zit of is gezien)
  • Probeer zo rustig mogelijk te blijven in woorden maar ook in wat je doet. Kalmte roept eerder uit tot toenadering door je geschrokken of angstige hond dan onstabiele en gestresste energie. Schakel een ervaren zoek en/of speurteam in ter ondersteuning zoals Waar is onze Angel?, Dogsearch e.d. (kijk ook sponsorpagina/links voor overige teams)
  • Schakel andere mensen in die op strategische andere plekken kunnen gaan spotten of zorgen dat bijvoorbeeld als je hond niet ver van huis ontsnapt is dat er thuis een deur van een schutting of garage open staat
  • Laat als je de plek van vermissing moet verlaten iemand anders achter die waar kan nemen voor je of laat op een beschutte en niet drukke plek iets met je geur achter voor je vermiste hond of kat
  • Schakel als eerste en z.s.m. sociale media, Amivedi, Dierenambulance, Zoek- en of speurteams en bijvoorbeeld Whatsapp buurtpreventie app/ nextdoor in als je dier vermist is.
  • Zorg dat mensen foto’s of filmpjes maken als ze denken je hond of kat te zien en laat ze die z.s.m. door geven via app of telefoon. Hoe nauwkeuriger de informatie hoe beter (voor evt. inzet speurhond o.i.d.). Noteer altijd specifieke kenmerken, stel open vragen, welke locatie is je dier gezien en welke richting liep hij of zij uit. Hoe liep hij, wat viel evt. verder nog op bij de melder. En noteer het nummer van de melder zodat je hem of haar later nog kunt bereiken.
  • Als je op pad gaat om te zoeken neem je altijd een lijntje mee en sterk ruikend voer als je je hond zoekt en voor je kat een reisbench en ook sterk ruikend voer uiteraard.
  • Stel een geurbron veilig of laat dit doen

Don’t

  • Ga niet roepen, schreeuwen, fluiten of anders geluid produceren, maar ga bovenal nooit achter je huisdier aanrennen. Hoe graag je dit ook wilt, dit triggert altijd meer een vluchtreactie
  • Schakel geen grote groepen mensen in. Liever een aantal mensen inzetten met duidelijke instructies. Laat mensen niet in het wilde weg zoeken. Laat ze liever spotten rondom het gebied waar je dier vermist is geraakt vanuit hun auto bijvoorbeeld.
  • Ga zelf niet weg vanaf de plek van vermissing, blijf in de omgeving en stuur liever andere mensen af op evt. zichtmeldingen en laat hen bijvoorbeeld in die buurt navragen of het om vermoedelijk jouw hond of kat ging of dat het een look a like uit de buurt is. Mocht de melding nabij en heel betrouwbaar zijn, dan is het altijd een goede keuze om zelf te gaan omdat jij ook de meeste kans maakt om je dier te benaderen
  • Vangacties (insluiten bedoelen wij hiermee) zijn in veel zo niet alle gevallen niet zonder risico. Risico tot opjagen. Risico tot bijtincidenten en alsnog je dier verder verjagen. Houd ook als je je dier ziet de rust in acht. Schakel een ervaren team in die je hierin verder kan begeleiden en adviseren. Blijf kalm ,laat je dier op jou af komen bij voorkeur. Nader het dier met een boogje zonder het strak aan te kijken.
  • Ga niet te snel, wees niet te ongeduldig. Hoe moeilijk dit ook is. Vertrouw op de kennis en ervaring van mensen die al jaren zoeken naar vermiste dieren. Denk niet dat doet mijn dier niet. Want ze bewijzen je vaak ongelijk. Hou een open mind en zoek ook op die manier. Sluit niets uit. Want in die ene optie die jij uitsluit kan dat jij je kat of hond vind een gepasseerd station worden. Dierlijke instincten zijn anders dan die van mensen, zeker in een stresssituatie.